Parcementpapiret rasler, når den køleskabskolde firkant pakkes kærligt ud. Fine skiver af kiks i chokoladebrune lag skæres parat til nedsmeltning på varme, forventningsfulde tunger.
Note: Kagemutter er 84.
december 4, 2006 af Irene
Parcementpapiret rasler, når den køleskabskolde firkant pakkes kærligt ud. Fine skiver af kiks i chokoladebrune lag skæres parat til nedsmeltning på varme, forventningsfulde tunger.
Note: Kagemutter er 84.
[…] Irene derovre, hvor det er grønt og gennemsnitligt 14 grader, har lynhurtigt sendt mig ned ad erindringernes boulevard lige ned til et veldækket kaffebord hos en ældre dame. Det er bestemt søndag, og damen og mor snakker om vind og vejr, og sammen arbejder vi os gennem kagebordet. Boller med sukat (yuk!), diverse småkager, heriblandt chokoladebusser, æblekage med flødeskum og rød gelé og – kiksekage. Munden fyldes af paraffineret chokolade i en grad, så selv et par Kosmos sodavand (Hindbærbrus, Sportsvand) ikke kan få bugt med det lag, der har lagt sig over tunge og tænder. Og fingrene er fedtet ind og klæber fast til den obligatoriske papirsserviet, der går i småstykker og sætter sig fast på de fedtede fingre… Sweet Memories, bogstaveligt talt… […]
Pergamentpapir – det var de nemlig pakket ind i.
Jeg spiste vist for meget engang, for siden har jeg været noget tilbageholdende, hvis jeg en sjælden gang blev budt.
Kiksekage, min mormor serverede altid hjemmebagt franskbroed med smoer og kiksekage paa. Jeg har ikke faaet kiksekage siden min mormor lavede det – maaske skulle jeg proeve selv en dag.
jeg troede kiksekage var pæredansk og at den var gået i glemmebogen. så lærte jeg noget i dag før solen stod op.
måske sku man fifle lidt selv? der er jo ingen der siger, at der SKAL palmin i. længere.
uhm kiksekage, min mormor lavede også den bedste kiksekage. Det er årevis siden jeg har fået det. Tak for mindesporet Irene
Sikke i ka’, så var indlægget slet ikke så kikset …
Den omtalte kiksekage indeholder INGEN palmin og kiksene er digestives, så det er ikke helt så mariekikset palminsødt. Det er den irske version og kagemutter har sørget for at give opskriften videre til en dejlig lille dreng på 9 år, som elsker det.
Og Ella, det er da pergamentpapir det hedder, mit danglish bliver værre og værre!
UHMMMMM kiksekage SKAL vaere en palminholdig Mariekikssoed chokolademasse. SMASK!
Åh hvilke minder der myldrer frem hos mig 😉 Jeg HAR prøvet opskrift uden palmin … det er ikke rigtig kiksekage for mig Gad vide om ikke sådan en kaloriebombe ville gøre godt gennem mit spiserør *ti hi*
Velkommen til den lysegrønne Hanne! Man kan godt eksperimentere med meget små stykker det er ikke nødvendigt at spise HELE kagen, jo … 😉
Hej
Enig i hende, der sagde, at kiksekage uden palmin ikke er HELT det rigtige. Men det er ikke ensbetydende med at man behøver smelte munden i harsk fedt og rive servietterne i stykker af bar indsmurthed. Mindre kan gøre det.
Jeg fandt en opskrift af Claus Mejer (I ved “opskriften findes på tekstTV side det og det, ingredienserne findes – ingensteder…”). Den er med chokolade, fløde og smør og uden æg og palmin som den traditionelle kiksekage.
Bagdelen er at den gamle opskrift smager bedre, Claus´er også god (jo bedre choko man bruger desto bedre blir den sikkert), men smager for meget af chokolade.
Den gamle opskrift brugte også KAFFE- (en halv til hel kop stærk) og det er et must i en rigtig kiksekage, synes jeg.
Men den var generelt for FED…
Så hvorfor ikke blande de to – bruge lidt mindre af Meyers chokolade og lidt mindre palmin. Det prøvede jeg og den blev fe´på den goe måde!
Kunne godt tænke mig at høre om den irske – nogen tips ?
hilsen
Lars S.
Jeg overvejer selv at oprette KKK (kiksekageklubben) med årlige, måske halvårlige konventer og treffs i alle de verdensdele, hvor der laves kiksekage…. ved ikke om den findes andre steder end DK ?